joi, 8 noiembrie 2012

Cine a pus Branul pe harta: Google, Dracula sau Printul Charles?

Google il aniverseaza azi, 8 noiembrie 2012, pe Bram Stocker la 165 de ani de la nasterea sa. In timp ce romanii ii aniverseaza azi pe Sfintii Mihail si Gavril... Google, brasovenii si branenii il aniverseaza sau ar trebui sa-l aniverseze pe scriitorul irlandez care a pus Branul pe harta mondiala a turismului si pe buzele tuturor pasionatilor de literatura si filme cu vampiri.

Ce succes ar mai fi avut in ultimii ani seria de carti si filme cu vampiri - Twilight, daca Bram Stocker nu ar fi scris in urma cu mai bine de un secol celebrul roman DRACULA?

Din pacate nu am citit cartea si din cate stiu Bram Stocker nu mentioneaza Castelul Bran si nici nu a fost dovedit ca acest castel il avea in minte cand a scris cartea. Se pare ca se referea la o cu totul alta locatie, un castel din munti, undeva spre Moldova noastra.

Dat fiind faptul ca renumitul Castel Bran este legat de Vlad Tepes (Vlad III Dracul - Print al Valahiei), personajul care este asemuit lui Dracula... prin corespondenta cu romanul 'Dracula' am putea spune ca Bram Stocker a pus (fara sa vrea) Branul pe harta. Si ii multumim pentru asta.



Stiati ca in alte tari Dracula este studiat ca atare (vampir si conducator roman) in licee si universitati? Vara aceasta vorbeam cu o cunostinta din America care cu ceva timp in urma contribuise la lucrarea de diploma a unui coleg care isi alesese la materia "Mari conducatori din istoria Europei" pe nimeni altul decat Vlad Tepes, printul Valahiei, Dracula care tragea oamenii in teapa si le bea sangele.

Am ramas de-a dreptul SOCAT de pasiunea cu care americanii vorbeau despre Tepes al nostru. Si erau atat de fascinati de viata sa, de amaraciunea ca fratele lui Tepes fusese abuzat sexual de otomani pe cand statea la curtea sultanului (what the fuck!?!) si cate si mai cate. Oamenii astia, in sistemul american de invatamant, au studiat despre Dracula si Vlad Tepes, au devenit pasionati de istoria noastra, au facut referate si scenarii din cele mai ciudate.
Bram Stocker

Ei bine, acea lucrare de diploma a devenit scenariul unui film care se va turna anul viitor in Transilvania: bineinteles, tot despre Dracula. Se pare ca autorul lucrarii de diploma "The Historical Dracula" a devenit asistent (de scenarist sau regizor sau ceva de genul asta) la Hollywood. Un asistent destul de norocos care a participat la blockbusterul acestui an "Batman: The Dark Knight Rises" care a avut incasari de peste 1 miliard de dolari la nivel global!

Asa a primit o finantare "modesta" de mai bine de jumatate de milion de dolari pentru a-si implini visul si a pune pe rola scenariul lui despre Dracula. Este o suma destul de mica pentru Hollywood, dar cine stie? Primul film din seria "Paranormal activity" a avut incasari de 200 de milioane de dolari dupa o investitie de numai 15.000 de dolari! Asta da profit!

Si blockbusterul de animatie de anul acesta, Hotel Transilvania, este tot o promovare nesperata pentru taramurile transilvanene si Castelul Bran al lui Dracula.

Asadar, multumiri lui Bram Stocker ca a pus Branul pe harta literaturii cu vampiri si Printului Charles al Marii Britanii si Hollywoodului ca au pus Transilvania pe harta turistica!

O recenzie a cartii lui Bram Stocker - "Dracula" aparuta la acea vreme in The Daily Telegraph

De aici puteti descarca GRATUIT si LEGAL, in format text sau audio, cartea "Dracula" a lui Bram Stocker, la fel ca multe alte scrieri ale aceluiasi autor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile nepotrivite ca limbaj vor fi considerate SPAM chiar daca ofera informatii interesante!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...