vineri, 2 martie 2012

Brasovul va fi primul oras care AVEA o scoala

Fosta Uzina Rulmentul Brasov, in apropierea
fostului Liceu Rulmentul
Pare incredibil, dar este adevarat! Braşovul va fi primul oraş din România care avea o şcoală profesională la standarde germane. Probabil ca purtatorul de cuvand al Primariei Brasov (care a emis acest comunicat) ar fi dorit sa transmita "Braşovul va fi primul oraş din România care VA avea o şcoală profesională la standarde germane". Altfel se intelege ca un proiect care abia a fost anuntat este deja pierdut.

Greselile sunt nenumarate in comunicatul Primariei Brasov: "protocolul de înfiinţare a Şcoli Profesionale Germane", "procesul de învăţămînt", "studiile liceeale" sau "unul din iniţiatori proiectului".


Exceptand graba cu care purtatorul de cuvand al unei institutii publice a redactat acest comunicat, ideea mi se pare buna. In Brasov existau mai multe scoli profesionale in anii '90. Macar asa absolventul va stii o meserie (dupa 2 ani de studii in acest caz) si ar putea fi angajat la companiile nemtesti din Brasov: INA Schaeffler, DTR Dräxlmaier, Stabilus, Caditec, PREH, Continental Automotive, Rolem , Hutchinson sau Premium Aerotec.



Şcoala Profesională Germană „Kronstadt“ îşi va începe activitatea din anul şcolar 2012 - 2013, şi va funcţiona în clădirea fostului liceu Rulmentul. Această instituţie de învăţământ va avea opt clase, cu un total de 228 de elevi. Clădirea este pusă la dispoziţie de către municipalitate, care va asigura şi cheltuielile de funcţionare, iar agenţii economici se vor ocupa de dotări, se vor implica în procesul de învăţămant şi le vor asigura absolvenţilor locuri de muncă. În această toamnă, specializările pentru acest prim an vor fi operatori de maşini cu comandă numerică şi mecatronică. Atestatele obţinute prin examen la sfîrşitul celor doi ani de activitate (sau doi ani şi şase luni dacă vor alege o practică suplimentară de şase luni) vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei din România şi vor fi de asemenea valabile şi în Germania. La finalizarea şcolii profesionale, elevii care doresc îşi pot continua studiile liceale şi superioare.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Mă numesc Viorica Cârstea şi sunt prof.discipline tehnice la un grup şcolar din Craiova. Mă bucur să văd implicarea primăriei în realizarea acestui proiect.Şi eu sunt interesată de un asemenea proiect, întrucât necesitatea pregătirii forţei de muncă, mai ales în domeniul construcţiei de maşini, consider că este strict necesară.Personal m-am implicat în realizarea unor parteneriate reale între unitatea şcolară şi agenţi economici din Craiova, în formarea profesională a elevilor, în special pe domeniul prelucrărilor prin aşchiere. Absolvenţii care au beneficiat de burse private acordate de agentul economic (S.C POPECI Utilaj Greu S.A) pe perioada studiilor, au fost angajaţi.De curând suntem autorizaţi şi pentru calificarea de nivel 2- operatori la maşini cu comandă numerică, anul acesta şcolar finalizând prima grupă în cadrul Stagiilor de Pregătire Practică de 6 luni.Imi doresc foarte mult ca şi în şcoala la care funcţionez să apară o astfel de oportunitate. Consider că este necesară mediatizarea acestor iniţiative, consilierea părinţilor elevilor din gimnaziu, este nevoie de dotare şi mai ales este nevoie de a găsi modalităţi de conştientizare a elevilor de a se pregăti într-o meserie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, dna Cârstea. Sper ca acest proiect de la Brasov demarat in parteneriat de Primaria Brasov si firmele cu capital nemtesc din zona sa fie un real succes... poate cu putina vointa si ceva noroc campania se va extinde si in alte orase. Asa putem cladi un viitor.

      Ștergere

Comentariile nepotrivite ca limbaj vor fi considerate SPAM chiar daca ofera informatii interesante!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...